29/11/2020

Кондак 1
Избрано и прекрасно избавување нам ни се дарува, со Твојата чесна икона, Владичице, бидејќи оние кои топло се молат пред неа ги избавуваш од вечна пропаст. Затоа благодарно пеење Ти принесуваат Твоите слуги, со умиление воскликнувајќи:
Радувај се, благодатна Богородице Дево, Спасителке на сите кои пропаѓаат!

26/09/2020

...

Господи, Господи,
заштити, спаси и помилуј,
со Крстот Твој умудрувај,
и од падови подигнувај.

 

15/08/2020

Чиниш се приземји

ластовичка една или множини

долетале, пред очи се укотвиле,

и од градиве впиле.

10/07/2020

Имав прилика во мојот живот да сретнувам луѓе кои живееја во атмосфера на некакво постојано чудо, како физичките закони, немоќите на човечкото тело, страстите, што ја колебаат душата, да не постојат, како, ако го кажеме тоа описно, за нив да немаше земјина тежа. Таков човек беше Анастасија, која народот ја викаше „Анастасија која седи“. Таа со луѓето зборуваше во приказни и загатки, но тоа што таа го кажуваше секогаш се остваруваше. Нејзините подвизи ги надминуваат човечките сили, како подвизите на древните столпници.

03/07/2020

Очи се исправија во рамнина,
Раце останаа празни покрај тело
Здогледаа мисли во близина,
Допир кој доаѓа од врело.

Солзи на допир одговорија
Вода потребна брашно да се накваси,
Се создаде тесто за душа човечка
Виор од благодат испразни мисли.

25/06/2020

Треба да сочувствуваш, да љубиш и да сочувствуваш.

Љубовта кон Христа е нешто сосема друго, бесконечно возвишување.

Кога ќе кажеме љубов, тука не станува збор за врлините кои ќе ги стекнеме туку за срцето кое го љуби Христа и ближните.

10/06/2020

Кондак 1


Сјаен Војводо на небесните Сили и заштитниче на човечкиот род, Тебе Ти ја принесуваме оваа пофална песна ние кои со Тебе се избавуваме од неволји. А Ти стоејќи пред Престолот на Царот на славата, ослободи не од секоја опасност, со вера и љубов дa воскликнуваме кон Тебе:

Радувај се, Михаиле, голем
Архистратиг, со сите Небесни Сили!

08/06/2020

Шест години од блаженото упокојување на старец Георгиј Капсанис

„Како многустран адамант блаженопочинатиот старец ги насочуваше зраците на богољубивата му душа кон различни области. Многустраното служење кон Црквата, кон Света Гора, кон народот наш беше плод на неговата Христообразна љубов...“ 

31/05/2020

ЈНУ Институт за старословенска култура – Прилеп во периодот од 08 до 30 јули, годинава, реализираше археолошки истражувања во манастирскиот комплекс Св. Јован Претеча кај с. Слепче, Демирхисарско. Истражувањата се во склоп на секцијата за археологија на III Демирхисарска летна школа, финансиски помогната од Министерството за култура на Р Македонија, Општина Демир Хисар и Манастирот Слепче.