10/09/2021

Сину благодатен на вечноста,

трубо милозвучна покајничка

гласу кој благослов издаваш,

од Оној за Кого покров не припремивме

и затоа во срце наше некаде се скри.

 

08/09/2021

 

На 05.09.2021 година, Митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар, во манастриот „Свети Јован Крстител“, во Слепче, во монашка риза потстрижа шест расофорни монахињи, четири монахињи во мала схима и една монахиња во големата ангелска схима.
03/09/2021
Иако застранува од вистинската природа на работите, окултното учење почнува со една несомнена христијанска вистина: смртта на телото не е крај на човечкиот живот, туку само почеток на нова состојба на човечката личност, која продолжува да постои одвоена од телото. Смртта која не е создадена од Бога, туку во созданија пристигнала со гревот на Адам во рајот, е најизразениот вид паѓање на човечката природа со кој се соочува човекот. 
28/08/2021

Вие – Царице небесна
Ти ѕвездо водителка
Вие трепет ангелски
Ти познание кое јасно си.

Како да те именуваме
кога за друга светлина човечка не знаеме,
како да ти се заблагодарам
и што уште од тебе да измолам.

11/08/2021

Тој продолжи да се стреми и бара одговори низ неговата работа како сликар. Во неговото студио во Москва „...тој би работел со часови за на крај, трудејќи се од петни жили да го нацрта неговиот предмет непристрасно, да го изрази неговото минливо значење, а во исто време да го искористи како појдовна точка за истражување на бесконечното. Тој беше измачуван од противречните аргументи... Во обид да излезе од тесната рамка на постоењето тој се зафати со јога и применуваше медитација... 

12/07/2021

    Од 16 до 20 јули 2021 година, во организација на Манастирот Св. Јован Претеча – Слепче и во соработка со ИЦКН „Цветан Грозданов“ при МАНУ, на отворен простор во манастирскиот комплекс ќе се одржи III Научна конференција и IV Слепченско-демирхисарска летна школа – Манастирот Слепче, духовен, културен и уметнички центар.

02/07/2021

Ден ни осамна

вечер не доаѓа,

бидејќи време се растопува

зауздано под палка

која Он ти ја дарува.

 

Со жезол тој

уште денови за покајание

од Него ти измоли

за наше преумување.