Ми кажаа дека русите имаат посебни молебни служби каде се молат за Русија. Имаат свои тропари, канони и химни за Русија и ги пеат во црква. Имаме ли ние тоа за нас?

Секако дека имаме, но треба да дефинираме што значи тоа “ние” оти во Православието не постојат “ние и вие” туку сé е сведено на јас и мојот брат ( или сестра) во Христа и од тој личносен однос почнува човекот да го гради својот однос со Бога за да стигни до она што е кажано во Светото Писмо “лице во лице”.

Повеќе

 

Зошто нашите Православни браќа, МПЦ – ОА ја сметаат за расколничка и не ја признаваат?

Одговорот од една страна е многу едноставен, а од друга е имагинативно комплициран, се зависи од тоа дали сакаме на вистината да и погледнеме во очи или пак си бараме за себеси, но, за себеси оправдувања.

Повеќе

Дали Бог може да направи толку голем камен да и Самиот не може да го подигни?

Прашањето поставено на ваков начин не доведува до тоа, од физички аспект да помислиме дека некој би направил нешто или би создал нешто, но потоа со истото тоа нешто, он да не може да се справи.

Повеќе

Како да се сочуваме од соблазните и осудувањето ?

Прашањето на овој начин поставено укажува дека личноста сепак недоволно е упатена во духовниот живот, но тоа не е пречка да се објасни причината за настанување на соблазните.

Повеќе

Дали постои молитва за тие што имаат потешкотии да стапат во брак?

 

Прашањата што ги поставувате на нашата страница, секогаш имаат духовна основа во одговорот, бидејќи сите состојби на човекот почнуваат од нивните духовни состојби.

Повеќе

 

Гледам дека нема никаков критериум за проповед кај нас, секој може од ракав, се појавуваат многу мислења, многу ставови, слободни, кои лесно ги прифаќаме. А ако некој цитира од светителите оди во крајна апокалипса и пропаст и судење. Како да го сочуваме здравиот духовен живот?

      Почитувана,

Прашањето коешто го поставивте, би требало, особено во денешно време секој да си го постави, бидејќи одамна бевме опоменати дека ќе се појават лажни учители.

Повеќе

Христос помеѓу нас. Може ли да ми кажите за монашкиот живот и за монахот?

Прашањето кое го поставивте од една страна може да го добие најкомплексниот одговор, а од друга би бил наједноставниот и со еден збор кажано – тишина.

Монаштвото во Православната Црква се појавува во 4 век, точно кога се пореметува тишината во секојдневното христијанско битисување.

Повеќе

Зошто се јавуваат психичките болести? Какви духовни проблеми можат да бидат причина за тоа?

Почитуван,

најкраток можен одговор за појавувањето за психичките болести е неправилното водење на духовниот живот.

Повеќе

Дали исповед е задолжителна за Причест? На интернет има секакви објаснувања кои збунуваат, а не секој е во можност да бара свештеник посебно за исповед?

Исповедта во духовниот живот е придобивка која во пракса следи после покајанието, но всушност е можност која ни се отвара за да ја испитаме нашата совест.

Повеќе

 

Ве молам кажете ми од која причина човек паѓа во депресија и како да се ослободи од неа?

Ве молам кажете ми од која причина човек паѓа во депресија и како да се ослободи од неа?

Повеќе

 

 

Моја рођена сестра не прича са мном, а не жели ни да прича, шта да радим?

Поштована, веома добро питање, које изискује једно од највећих припрема које треба човек да уради да би у потпуности имао мир у себи, неовисно од тога дал је крив ил не што његов брат не прича с њим. Односно - охладила је љубав.

Повеќе

Почитувана света обител, дали може да ме посоветувате како се појачува волјата во човекот? Волјата во духовниот живот?

Почитувана Тина,

кога некој би прашл како се појачува волјата во човекот би добил еден одговор, но конкретно, кога би прашал како се појачува волјата во духовниот живот, тоа значи дека оној кој прашува, има сознание дека постои духовен живот.

Повеќе

 

Добро вече! Желим да вас питам за савет: посета код психолога дали је то христијански и дали то одобрава религија?

Драги брате, самим тиме што постављаш питање о психологу и консултације са њиме показује да немаш сређени духовни живот.
Када причамо о духовном животу, основна срж је личносни однос који се успоставља између духовника и духовног чада, прво у Светој Тајни Исповест, а друго у праћењу духовног живота од стране духовника.

Повеќе