06/06/2024

 По големата Божја милост, за прослава на Бога преку Неговите Светии, излезе од печат нова книга на Сестринството на Слепченскиот Манастир Св. Јован Претела, насловена „ЈАС ОСВЕН ХРИСТА НИШТО НЕМАМ - Света преподобномаченичка Стефанида Битолско-Скадарска“.

 

27/05/2024

Би сакале, отче Лука, да ве прашаме за некои аспекти од неговиот лик. Старецот Георгиј беше 40 години игумен на едно велико светогорско општежитие. Може ли да се рече дека таму тој негуваше еден вид на исихастички (тихователен) карактер, или пак тоа не оди во склад со општежителното монаштво?

13/04/2024

   

  Почитувани браќа и сестри, за да не дојде до погрешно информирање на јавноста по повод канонизацијата на Светата преподобномаченичка Стефанида Битолско-Скадарска, наскоро ќе се објави Соопштение на Одборот за канонизација на Светата преподобномаченичка Стефанида.

 

 

10/02/2024

Вистина е она што вели Господ, дека човек со љубов спрема светот не може да задобие љубов спрема Бога, дека општејќи со светот човек не може да општи со Бога, и дека грижејќи се за светот, не може да се грижи за Бога.

06/02/2024

Во Името на Отецот и Синот и Светиот Дух! 

Да се потсетиме на еден збор што го слушнавме од светиот Апостол, он спомна „посиновување“. Он спомна нешто што е навистина пресвртница во човековиот живот. Во човековиот живот, покрај тоа што на почетокот ќе биде под воспитувач, под туторство, старателство на своите родители, доаѓа момент кога ќе треба да се одлучи дали ќе тргне по патот да живее по Христа или ќе продолжи по патот на стихиите на светот, сето она што тој го нуди, сето она што светот го предлага на човекот.

02/02/2024

Само кратко да се потсетиме: Луѓето бараат мир, велат дека се вознемирени. Луѓето бараат мир, велат дека се растревожени. Луѓето бараат мир, велат дека имаат сѐ и сешто во главата. Вулкани им експлодираат, помисли им брујат, а Евангелието денес ни зборува како да се има тој мир посочувајќи на Христа Кој вели: Поучете се од мене бидејќи сум кроток и смирен по срце. Што е кроткоста?

02/02/2024

Само кратко да се потсетиме: Луѓето бараат мир, велат дека се вознемиирени. Луѓето бараат мир, велат дека се растревожени. Луѓето бараат мир, велат дека имаат сѐ и сешто во главата. Вулкани им експлодираат помисли им брујат, а евангелието денес ни зборува како да се има тој мир посочувајќи на Христа Кој вели: Поучете се од мене бидејќи сум кроток и смирен по срце. Што е кроткоста?

01/02/2024

Беседа за зборовите кои се произнесуваат во молитвата „Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме„

 

Не е наше да зборуваме за тоа колкава е силата на оваа молитва, што сé им дарува на оние кои ја употребуваат и во какви личности ги изградува.

Значи, божествените зборови на оваа молитва ги изнесуваат во почетокот свештените Отци наши (Макариј, Дијадох, Варсануфиј ...), но, не ги смислија сами од себе, ниту по свој ум, туку одозгора зедоа за себе почеток, односно од самото Божествено Писмо и од тројцата врховни апостоли Христови. Подобро кажано, ги примија и ни ги предадоа нам, како некое наследство кое им слезе одозгора – од Отецот Небесен.

28/08/2023

Залез

                         на Успение

Мајко на Животот

Извору на милосрдието

Лулко на простувањето

Огну кој ревност поттикнуваш

Сонливи очи пробудуваш

Тивко душава ја допираш

Изворот на вистината ни го приближуваш

Во залезот на земното битисување

Ангелски пој на радост слушнавме.