02/11/2019

      Вистинските „Етиди по руски иконопис“ возникнаа во деновите на големата светска војна и беа завршени во деновите на руската револуција. Првите две беа издадени во форма на одделни брошури, а последната се појави во „Руска мисла“ (јануар, 1918 година). 

02/11/2019

Само во периодот од 1 до 20 март 1995 година на улиците и во депониите на Нови Сад и на Лесковец пред очите на јавноста, од глад или поради напуштеност, умреле пет новороденчиња и бебиња. Колку неродени умреле - знае само Бог...
Каква е иднината на народот кој својата благосостојба ја гради на легализирање на смртта на своите потомци, дозволувајќи им на жените да ја претвораат својата утроба во "кланица на неродени деца?

02/11/2019

Свети Теофан го посветил целиот земен живот на барањето на патот кон вечниот живот. Во своите дела тој им го покажал тој пат и на своите современици и понатамошните генерации.
Во своето опширно дело епископот Теофан се пројавува како значаен егзегет, морален учител и богослов на Руската Православна Црква. Според содржината, неговите дела можат да се разделат на три вида: морално - поучни, егзегетски и преведувачки.

31/10/2019

СВЕТ СПАСЕН СО УБАВИНА

(Кон Убавина од Кипријан Слепчански, 2018)

Честопати сме ја чуле или прочитале една од најутешните мисли на големиот романсиер и мислител Фјодор М. Достоевски: „Убавината ќе го спаси светот“. Таа топла, светла и длабоко човечна мисла многупати ни се наметнува и додека ги читаме песните и стиховите од стихозбирката Убавина, која е нова (веќе трета) заедничка поетска рожба на монашкото сестринство.

31/10/2019

Поезија чиста, лесна и убава како пердув од лебед

Може ли некој да биде рамнодушен при средба со лебед? 
Тешко е да се замисли срце што не го менува ритамот, 
што не се раскрилува во близина на лебедовата кроткост, смиреност, прозрачност.