СРЕШТА

18/12/2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Низ прозорецот во ноќта,

низ двогледот на денот,

низ маглата на сонцето,

низ сенката на морето.

 

Преку отворите на умот,

преку врвот на рамењата,

се барав себе самиот -

ги слушав туѓите лелекања.

 

Тешко сфаќав и разбирав,

тешко гледав, а камоли прогледував,

постојано се вџашував,

само немо во себе пропаѓав.

 

Се прашував и одговарав,

си шепотев и слушав,

се сакав и мразев

на ништо не пазев -

Се  додека не Те сретнав Тебе ...

Од стихозбирката Манастирски води - Лебедот